top of page

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

Με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΘΑΛΑΣΣΑ"

Το πρόβλημα
Στις θάλασσές μας ζει ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων θηλαστικών!
8 διαφορετικά είδη φαλαινών και δελφινιών και ένα είδος φώκιας κατοικούν μόνιμα στα πελάγη και στις ακτές της Ελλάδας, ενώ 5 περιστασιακοί επισκέπτες παρατηρούνται κατά καιρούς. Αυτός ο τεράστιος πλούτος θαλάσσιων θηλαστικών μας δείχνει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι θάλασσές μας για τη ζωή των ζώων αυτών. Δυστυχώς, όμως τα ίδια αυτά ζώα αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, που οι περισσότεροι προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τη δική μας συμπεριφορά και τις δραστηριότητές μας. Έτσι οι πληθυσμοί των θαλάσσιων θηλαστικών έχουν μειωθεί πάρα πολύ, ενώ μερικά είδη απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση!

Στόχοι
Το πρόγραμμα «Θάλασσα» είναι μια προσπάθεια να ενημερωθούμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, για την ανάγκη να προστατευθούν τόσο τα θαυμαστά και μαγευτικά αυτά ζώα, όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας. Μια προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για το ποια είναι τα ζώα αυτά, τα χαρακτηριστικά τους, τι ακριβώς τα απειλεί και πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία τους με διάφορους τρόπους και συμπεριφορές, που μπορούμε ο καθένας και η κάθε μια από εμάς να βάλουμε στην καθημερινότητά μας.

Λύσεις
Ευτυχώς υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας χωριστά, για να βοηθήσουμε τα θαλάσσια θηλαστικά να επιβιώσουν στις θάλασσές μας. Το «Θάλασσα» παρουσιάζει τρόπους συμμετοχής στις προσπάθειες για τη σωτηρία των θαλάσσιων θηλαστικών και οι οποίοι χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
α) Εφαρμογή των νόμων, δηλαδή να γνωρίζουμε τι λένε οι νόμοι για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών και να το κάνουμε πράξη,
β) Προστασία των οικολογικά σημαντικών περιοχών, δηλαδή των περιοχών στις οποίες παρατηρούνται να ζουν και να τρέφονται πολλά από τα θαλάσσια θηλαστικά,
γ) Ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, γιατί αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τα ζώα αυτά, τόσο καλύτερα μέτρα μπορούμε να προτείνουμε για την προστασία τους.
Εκτός όμως από τα παραπάνω που είναι πιο ειδικά μέτρα προστασίας, με μικρές καθημερινές συμπεριφορές μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε τα θαλάσσια θηλαστικά να επιβιώσουν και να αυξηθούν! Πώς;

Διαβάστε παρακάτω μερικά παραδείγματα φιλικών προς το περιβάλλον συμπεριφορών, που όμως μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα θαλάσσια θηλαστικά και το φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή τη θάλασσα.

  • Να μην πετάμε σκουπίδια στις θάλασσες και στις ακτές.

  • Να μην χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες, ενώ υπάρχουν οι τσάντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορά, αλλά και οι πάνινες.

  • Να ανακυκλώνουμε όσα υλικά μπορούν ανακυκλωθούν, όπως το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί.

  • Να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να τρώμε ψάρια μικρότερου μεγέθους από αυτό που λέει ο νόμος ή απαγορευμένα είδη ή είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως το καλαμάρι γόνος, η πίνα, ο ερυθρός τόνος, οι πετροσωλήνες.

  • Να γίνουμε ενεργοί πολίτες, δηλαδή να συμμετέχουμε στο έργο περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος με όποιο τρόπο μπορούμε.

Δράσεις
Περισσότερες εικόνες αλλά και πληροφορίες μπορείτε να δείτε και να μάθετε από τα διάφορα εργαλεία ενημέρωσης του προγράμματος. Αυτά τα εργαλεία είναι τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, αφίσες, φυλλάδια, έντυπες καταχωρήσεις, ντοκιμαντέρ. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Πιο ειδικά, όμως, σε αυτή την ιστοσελίδα που είναι σχεδιασμένη για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα θαλάσσια θηλαστικά, διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες, αλλά και να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή επιπλέον πληροφορία χρειαστείτε.

Για να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ στο www.thalassa-project.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Ο ιστότοπος Thalassapedia σχεδιάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις MOm / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και Tethys.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

210-5222888
info@thalassa-project.com
Σολωμού 18, Αθήνα 10682

bottom of page